mandag den 4. november 2024

 

USA-valg: 'Det kan blive en hovedpine for Mette Frederiksen'

Det amerikanske valg står for døren. Vælgerne skal beslutte, om de ønsker Donald Trump eller Kamala Harris som præsident. 

Der er ingen tvivl om, hvem den danske regering håber trækker det længste strå. Det vurderer B.T.s politiske analytiker, Henrik Qvortrup. 

»Der er næppe nogen tvivl om, at næsten samtlige danske politikere støtter Kamala Harris,« vurderer Qvortrup. 

Og der er én grund til, at regeringen i almindelighed og Mette Frederiksen i særdeleshed krydser fingrer for lige netop det udfald. 

»Det kan gå hen og blive en hovedpine for især Mette Frederiksen, hvis Trump bliver valgt, fordi der er jo ikke nogen tvivl om, at på ét punkt har han tænkt sig at lægge en noget andet linje end Biden og Harris – og det er på spørgsmålet om Ukraine.«

»For der vil blive sendt færre penge fra USA til Ukraine, og melodien vil i højere grad være, at det må være en krig, som Europa selv må klare,« lyder vurderingen fra Henrik Qvortrup. 

Qvortrups anelser om, hvad Trump kommer til at gøre i relation til krigen i Ukraine, er tidligere i B.T.s spalter blevet understøttet af den danske insider Christian Bülow. 

Bülow har nemlig deltaget i møder med topfolk fra det republikanske part, og han mener også at vide, at Trump kommer til at tage et opgør med den amerikanske støtten til Ukraine. 

'De folder hænder og beder til, hvad end man kan bede til, når man er politiker. Og så har de et problem onsdag morgen, hvis det viser sig, at Trump har vundet,' forklarer B.T.s politiske analytiker om den danske regerings ønske om, at Harris vinder præsidentvalget på tirsdag. Foto: Nicholas Kamm Tobias Schwarz/AFP/Ritzau Scanpix

»Det sætter Mette Frederiksen under et pres, fordi hun har jo som bekendt stillet i udsigt, at Danmark fastholder den ubetingede støtte til Ukraine, no matter what,« siger Qvortrup og fortsætter: 

»Det bliver sindssygt vanskeligt for Mette Frederiksen at fastholde sit løfte til Zelensky, medmindre hun vil tømme statskassen fuldstændig. Det kommer ikke til at ske, så et valg af Trump vil tvinge hende ud i en retræte af de større,« lyder det fra Qvortrup. 

Men det ville i så fald ikke være første gang, at statsministeren skulle håndtere et holdningsskift. Heldigvis for hende så har hun flair for den slags, mener Qvortrup. 

»Mette Frederiksen er uofficielt Danmarksmester i at vende på en tallerken. Og jeg vil bare sige, at det får hun altså brug for i det her scenarie, skulle Trump vinde.«

Da Mette Frederiksen sidste år besøgte Joe Biden i Det Hvide Hus, understregede hun, at det vigtigste budskab til Danmark i den sammenhæng var, at »USA er afgørende for dansk sikkerhed og dermed også for danskernes frihed.« 

»Der må ikke kunne komme et A4-ark mellem USA og Europa,« slog Mette Frederiksen fast.

Og selvom det vil besværliggøre håndteringen af krigen i Ukraine, så kommer det tætte samarbejde med amerikanerne altså ikke til at ændre sig, hvis Donald Trump bliver præsident, vurderer Qvortrup.

»I det øjeblik Trump måtte blive valgt, er man simpelthen nødt til at sadle om, fordi det er sindssygt vigtigt at fastholde det gode forhold til USA. Danmark kan ikke holde til at udstråle modstand mod vores vigtigste allieredes præsident – uanset om han måtte være en, som vi dybest set ikke bryder os om.«

Amerikanerne skal til valgurnerne på tirsdag. Så om den danske regering skal sadle om eller ej, det finder vi ud om lidt. 

https://www.bt.dk/udland/qvortrup-om-usa-valg-det-kan-blive-en-hovedpine-for-mette-frederiksen